whatsapp

Rent a Car Firmaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bundan 100 – 200 yıl öncelerinde kullanın at ya da at arabaları artık tarih oldu. Teknolojinin ilerlemesi ve yeni yöntemlerin çıkması ile artık çok lüks arabalar, otomobiller, otobüsler ortaya çıkmıştır. Çıkan bu araçlar hem firmalara hem de ülkelerin ticaretine büyük katkılar sağlamıştır. Bu sektörde o kadar ilerleme gösterilmiştir ki artık Rent A Car firmaları açılmış ve müşterilere istedikleri kadar araç hizmeti sunulmaya başlanmıştır. Bu hizmeti çeşitli türler ile uygulamışlardır. Bunlar;
-Günlük kiralama
-Aylık kiralama ( isteğe bağlı olarak 1-11 ay arası değişmektedir )
-Filo kiralama ( iş yerlerinin isteğine göre uygun model ve özelliklerden oluşan araçları 12- 24- 36 ay a kadar kiralama )
-VIP kiralama
Bu kiralama çeşitleri arasından sizin için en uygun olanını seçerken bir de araçta olması gereken şu özelliklere dikkat etmelisiniz;
-Araç yaşı,
-Aracın güvenlik donanımları,
-Sigorta ve kaskosu,
-Bakım ve onarımlarının tam olması gibi özelliklerin olmasına özen göstermelisiniz. Bununla birlikte oto kiralama firmanızı seçerken güvenilir, bilinen bir marka olmasına da özen göstermelisiniz. Çünkü kiraladığınız araç ile canınızı da tehlikeye atabilirsiniz. Bu nedenle işinin ehli bir araç kiralama firması ile anlaşmalısınız. Bunun dışında dikkat etmeniz bir diğer husus ise aracınızı kiralarken ki durumudur. Her oto kiralama firmasında araç kiralanmadan önce araçta olan hasarlar not edilir ve bakımı yapılır. Bu notları sizde incelemeli ve eksik yerler var ise gerekli eklemeleri yapmalısınız. Bunlar dışında oto kiralama firmalarından araç kiralamak için bir de gerekli şartlar bulunmaktadır. Bunları şöyle sıralayabiliriz;
-İlk olarak 18 yaşının altında olan, engelliler ya da mahkûmlar resmi olarak araç kiralama işleminde bulunamamaktadır.
-Bunun dışında aracın türüne göre istenen yaş aralıkları bulunmaktadır. Bu yaş aralıkları ise oto kiralama firmalarına göre değişim göstermektedir.
-Araç kiralayacak olan sürücünün sürücü belgesinin veriliş tarihi üzerinden en az 2 yıl geçmiş olması ve belgenin geçerliliğinin devam etmesi gerekmektedir.
-Günlük kiralama süresi en az 24 saattir. Bu süre dışında yapılan kiralamalarda da yine bir günlük ücret alınmaktadır.
-Araç alınırken sözleşmede belirtilen geri iade tarih ve zamanında bir gecikme yaşanmamalıdır. Yaşandığı takdir de ise bu durum ücrete yansıtılır. Aynı şekilde erken iade yapıldığında da ücrette bir değişiklik olmamaktadır yine sözleşmede belirtilen ücret alınmaktadır.
– Araç kiracıda iken oluşan kazalar sigorta ve kasko kapsamı dışına çıkmış ise hasar ve tamir ücretleri kiracı tarafından karşılanmaktadır.
Sigorta ve Kasko Kapsamı Dışına Çıkan Durumlar;
Hız limitinin aşılması,
Trafik kurallarına uyulmaması,
Sürücünün alkollü ya da uyuşturucu maddeler kullanması,
Lastik patlaması,
Aracın koltuk döşemeleri,
Kaza rapor ve tutanaklarının eksik olması gibi durumlardır.
-Araç ile yapılan kaza hemen araç kiralama firmasının yetkililerine bildirilmelidir.
-Kaza yapılması durumunda sorun küçük ise tutanak tutulması, büyük ise hemen polis çağırılmalıdır. Bununla birlikte tutanak ya da kaza raporu ve alkol raporları oto kiralama firmasına verilmelidir. Bunlar dışında sürücü ehliyet fotokopisi, aracın ruhsat fotokopisi, trafik sigortası ve kasko da kaza esnasında gerekli olan belgeler arasındadır.
-Sigorta ve kaskonun kapsamı dışında kalan tüm kazalardan kiracı mesul olduğu gibi araç tamiri bitene kadar ki sürede araç kirasından da yine kiracı sorumlu tutulmaktadır.
Bu ve bunun gibi benzer sorunlarla karşılaşmamak için aracın sağlamlığından emin olmalı ve araç kullanırken kurallara uymalısınız. Aksi takdirde yüksek Mevlalar ödemek zorunda kalabilir ve sürücü belgenize el konulabilir.